Fakulteta za logistiko, Celje - Mariborska cesta 7       |     info.fl@um.si      |     03 428 53 00

Iskanje po straneh Fakultete za logistiko
EN

Novice

Udeležili smo se Logističnega kongresa 2019

Tudi letos je v Portorožu v organizaciji Slovenskega logističnega združenja (SLZ) potekal Logistični kongres 2019. Udeležili so se ga dekan prof. dr. Bojan Rosi, prodekani izr. prof. dr. Borut Jereb, izr. prof. dr. Tomaž Kramberger, izr. prof. dr. Matjaž Knez, Manca Zrinski in študenti Luka Herman, Gregor Bratina, Samo Kumperščak, Luka Miletič, Mihael Medved, Vasja Omahne, Kristinka Balažinec, Mateja Čuček, Saša Pacek, Marcel Labaš in Tadej Gračner.

V dvodnevnem kongresnem delu so bile predstavljene inovativne ideje, ki bodo spreminjale logistično industrijo. V prvem dnevu smo izvedeli vse o carinskem poslovanju, katere novosti pripravlja Evropa, kako se carinski postopki spremnijajo v Sloveniji. Predvsem pa je udeležence kongresa zanimalo, kako bo na carinjenje in njihovo poslovanje vplival Brexit, na kar pristojne inštitucije še nimajo pripravljenih vseh odgovorov, so pa pripravljeni na vse scenarije.

Izjemno zanimiva je bila tudi tema o učinkoviti organizacije logistike v podjetjih in predstavljene izkušnje podjetij TPV, Danfoss Trata in Novartis.

Največ pa je bilo v prvem dnevu povedanega o elektronskem tovornem listu (eCMR), pri čemer Ministrstvo za infratrukturo in Generalni finančni urad Finančne uprave Slovenije aktivno sodelujeta.

Drugi dan kongresa pa je bil namenjen modernizaciji logistike in katere tehnološke rešitve podjetja vpeljujejo v svoje logistične procese in sisteme. Predvsem Schenker je na tem področju izjemno inovativen in so nekatere rešitve, ki jih testirajo, že praktično pripravljene za uporabo v praksi. Navdušili pa so tudi v Škoda Auto, kjer je zavedanje o pomenu zelene logistike na izjemno visoki ravni in vsaka tehnološka rešitev, ki jo vpeljujejo, je podrejena temu.

 

Logistka leta 2018 je Valerija Špacapan Fras iz Schenker Slovenija

Slovensko logistično združenje (SLZ) je na Logističnem kongresu v Portorožu podelilo že štirinajsti naziv Logist leta.

Za leto 2018 ga je prejela Valerija Špacapan Friš iz podjetja Schenker d. d.

Predsednik odbora za podeljevanje naziva Logist leta dekan Fakultete za logistiko Univerze v Mariboru prof. dr. Bojan Rosi je povedal: »v okviru združenja vsako leto podelimo častni naziv Logist leta najuspešnejšemu slovenskemu logistu, ki z delom in inovativnim znanjem dosega izjemne dosežke na področju logistike.«

Schenker Slovenija, kot del globalne verige, nenehno vlaga v tehnološko odličnost njihovih procesov, s čimer ohranjajo visok nivo storitev in omogočajo zmanjšanje ročnih manipulacij, s tem pa optimizirajo čas in stroške.

V podjetju se zavedajo, da je področje logistike pomembno za uspeh in da ta zahteva sposobnost hitrega prilaganja in vpeljevanja elektronskih sistemov, ki omogočajo transparentnost skozi celotno dobavno verigo. Pri tem pa so zavezani tudi okoljski odličnosti z zmanjševanjem škodljivih izpustov z optimiziranjem prevozov in z ozaveščanjem vseh vpletenih v verigi k ohranjanju okolja.

 

Foto: dr. Josip Orbanić, Manca Zrinski