Fakulteta za logistiko, Celje - Mariborska cesta 7       |     info.fl@um.si      |     03 428 53 00

Iskanje po straneh Fakultete za logistiko
EN

Novice

Potovanje v prihodnost logistične znanosti: zaključila se je mednarodna poletna šola

Na fakulteti je od 3. do 8. julija 2023 potekala uspešna mednarodna poletna šola z naslovom “The Future of Logistics Science”, ki smo jo organizirali za študente naše partnerke Arab Academy for Science, Technology & Maritime Transport iz Egipta. V sklopu šole smo organizirali raznolik in bogat program, ki je omogočil globlje razumevanje sodobnih trendov in prihodnosti logistične znanosti.

Tako je bil prvi dan namenjen uvodu v logistiko kot znanost ter predstavitvi sodobnih trendov v logistiki. Udeleženci so se seznanili z osnovnimi koncepti in ključnimi elementi logističnega sistema ter spoznali najnovejše smernice in inovacije na tem področju. Predavanje strokovnjaka iz gospodarstva Tadeja Pojbiča so pokrila različna področja, kot so upravljanje zalog, transport, optimizacija dobavnih verig in uporaba sodobnih tehnologij v logistiki.

Drugi dan smo organizirali izlet v Maribor, kjer so udeleženci obiskali univerzitetno knjižnico. Tam so se seznanili z uporabo bibliografskih indeksov, faktorjev vpliva in citatov za vrednotenje znanstvenih objav. Ta obisk je omogočil študentom in strokovnjakom pridobiti dragocene informacije o virih in metodah, ki jih lahko uporabijo pri svojem raziskovalnem delu v prihodnosti.

V sredo smo se osredotočili na prihodnost dostave v zadnji milji. Udeleženci so imeli priložnost prisluhniti direktorju inovacij pri Pošti Slovenije Kristijanu Perčiču, ki je predstavil najnovejše trende in tehnologije na tem področju. Poseben poudarek je bil namenjen brezpilotnim dostavam, kjer smo imeli študenti možnost preizkusiti upravljanje brezpilotnega letala. To je bila edinstvena priložnost, da smo se seznanili z inovativnimi načini dostave, ki bodo v prihodnosti bistveno spremenili logistično dejavnost.

Četrti dan smo se posvetili vplivu rusko-ukrajinske vojne na upravljanje globalnih oskrbovalnih verig. Udeleženci so pridobili vpogled v kompleksnost in ranljivost dobave ter se seznanili s posledicami konflikta za mednarodno trgovino in logistične procese. V popoldanskem času smo organizirali še voden ogled mesta Celje.

V petek pa smo se odpravili na izlet v pristanišče Koper in obiskali čudovito Postojnsko jamo. Med ogledom pristanišča so udeleženci dobili vpogled v pomembnost in delovanje pristaniških terminalov ter se seznanili s procesi pretovora in distribucije blaga. Sledil je obisk ene najlepših kraških znamenitosti – Postojnske jame. Med ogledom smo se sprehodili skozi čudovite podzemne dvorane, občudovali čudovite kapnike in se navdušili nad bogato naravno dediščino. Obisk Postojnske jame je bil izjemno doživetje, ki je pripomoglo k sprostitvi in povezovanju med udeleženci.

Zadnji dan šole so študenti predstavili svoje prispevke na teme, ki so se jim v tem tednu zdele najbolj zanimive. Ta del programa je omogočil izmenjavo idej, razpravo o aktualnih izzivih in spodbujanje nadaljnjega raziskovalnega dela na področju logistike.

Udeleženci mednarodne poletne šole “The Future of Logistics Science” so pridobili nova znanja in izkušnje. Verjamemo, da je bila odlična izkušnja za vse udeležence, zato se veselimo nadaljnjega sodelovanja.