Fakulteta za logistiko, Celje - Mariborska cesta 7       |     info.fl@um.si      |     03 428 53 00

Iskanje po straneh Fakultete za logistiko
EN

Novice

Študent Matej Žunko na evropskem univerzitetnem tekmovanju v powerliftingu

Študent Matej Žunko je med 16. in 18. marcem zastopal barve naše fakultete na evropskem univerzitetnem tekmovanju v powerliftingu, ki je potekalo v francoski Albi.

Matej je zasedel končno deseto mesto na tekmovanju, za kar mu iskreno čestitamo.

Kako je potekalo tekmovanje, pa v opisu, ki ga je pripravil Matej.

Ime mi je Matej in v prostem času treniram powerlifting. Na podlagi rezultatov se mi je uspelo uvrstiti na evropsko univerzitetno tekmovanje v powerliftingu, kjer sem zastopal svojo fakulteto in Univerzo v Mariboru.

Tekmovanja so se udeležili tudi štirje drugi tekmovalci in tekmovalka iz Slovenije, Nuša, Matic, Matej in Max, ki smo tako nastop opravili skupaj.

Na pot proti Franciji smo se odpravili 14. marca 2023, ko smo leteli iz Benetk v Francijo. Po pristanku in nastanitvi v hotelu smo najprej vsi skupaj poiskali trgovino, saj smo bili precej lačni.

Prvi dan tekmovanje je nastop opravil Matic, ki tekmuje v kategoriji do 74 kilogramov. Drugi smo imeli prosto, smo pa navijali za Matica. Po koncu dneva smo vsi bili zelo utrujeni, zato smo se hitro odpravili nazaj v hotel spočit za naslednji dan. Drugi dan tekme smo nastopali kar trije tekmovalci, jaz, Matej in Max. Matej in Max sta nastopala v kategoriji do 93 kilogramov. Njuna kategorija je nastopila pred mojo, zato smo drugi spremljali njun nastop in glasno navijali.

Kmalu za njima pa je prišel čas za moj nastop. Pred začetkom tekme mora vsak tekmovalec opraviti tehtanje, pregled opreme in izmeriti višino stojal. Na dan tekme sem bil precej lahek, 79.99 kilogramov, kar je približno 2 kilograma lažje kot večina dni. Manjša telesna teža je seveda slabost, saj je tekmovalec šibkejši, zato večina tekmovalcev poskusi biti malo pod težnostno omejitvijo. Jaz sem nastopal v kategoriji do 83 kilogramov, zato sem bil precej pod težnostno mejo. Opravil sem tudi pregled opreme in izmeril višino stojal.

Kmalu za tem pa sem se odpravil v ogrevalno sobo in se začel ogrevati. Prva disciplina je počep, vsak tekmovalec pa ima na voljo tri poizkuse, da dvigne največjo možno težo v vsaki kategoriji. Moj prvi poizkus na počepih je bil 195 kilogramov, drugi 210 kilogramov ter tretji 212.5 kilogramov. Vse tri poizkuse sem opravil uspešno in s tem presegel moj osebni rekord na počepih za 2.5 kilograma.

Naslednja disciplina je potisk s prsi, to je bil tudi moj najboljši dvig na tekmi, saj sem na koncu končal s 4. najboljšim potiskom s prsi. V prvem poizkusu sem dvignil 132.5 kilograma, na drugem 140 kilogramov ter na tretjem poizkusu 145 kilogramov z 2.5 kilograma rezerve. To pa je bil tudi moj osebni rekord za 5 kilogramov.

Zadnja disciplina je mrtvi dvig, ki je sicer tudi moja najboljša disciplina, vendar sem imel na pripravah za to tekmovanje veliko tehničnih težav, kar se je tudi videlo na tekmi. Prvi poizkus sem dvignil 225 kilogramov, na drugem 235 kilogramov, nato pa nisem uspel dvigniti 240 kilogramov na mojem tretjem poizkusu. Tekmo sem zaključil s skupnim seštevkom 592.5 kilogramov, kar je sicer 7.5 kilogramov manj kot sem načrtoval, vendar glede na to, da je bila to moja prva tekma, sem vseeno zelo zadovoljen s svojim nastopom.

Na koncu tekmovanje sem se uvrstil na 10. mesto, morda to ni najboljši dosežek, vendar so bile razlike med tekmovalci minimalne. Po tekmi smo se vsi tekmovalci odpravili v lokalno pivnico in si privoščili eno točeno pivo za dobro regeneracijo po tekmi.

Zadnji dan tekmovanja smo žal morali vsi domov, zato smo nastop Nuše spremljali preko prenosa na YouTubu.

Izkušnja je bila neverjetna, sam nastop na takšnem odru za slovensko reprezentanco je zelo čustven za športnika. Vsi smo bili zelo navdušeni nad samim dogodkom, zato se veselimo naslednje mednarodne tekme.

Če bo vse po sreči bom med 29. oktobrom in 4. novembrom 2023 nastopal na domačih tleh na svetovnem univerzitetnem tekmovanju, ki bo v Kranjski gori. Na nastopu bom prav tako zastopal našo fakulteto, zato upam na navijače iz naše fakultete.