Fakulteta za logistiko, Celje - Mariborska cesta 7       |     info.fl@um.si      |     03 428 53 00

Iskanje po straneh Fakultete za logistiko
EN

Novice

Upoštevanje IT trendov za modeliranje investicij v oskrbovalnih verigah s poudarkom na digitalnih dvojnikih

Vabljeni k branju izvirnega znanstvenega članka z naslovom »Upoštevanje IT trendov za modeliranje investicij v oskrbovalnih verigah s poudarkom na digitalnih dvojnikih« (»Considering IT Trends for Modelling Investments in Supply Chains by Prioritising Digital Twins«).

Članek je bil ustvarjen v sodelovanju asist. Milene Kajba, red. prof. dr. Boruta Jereba in izr. prof. dr. Matevža Obrechta, objavljen v reviji Processes (https://www.mdpi.com/2227-9717/11/1/262).

Izvedena raziskava je osredotočena na uporabnost tehnologije digitalnih dvojnikov, skozi druge logistične IT trende, v želji po zagotavljanju vidljivosti in odpornosti sistemov oskrbovalne verige. Z tem namenom je bil izdelan konceptualni model, ki omogoča oceno ravni investicij v potrebne IT vire (informacije, aplikacije, infrastruktura in ljudje) na podlagi delitve IT trendov na konstantne množice sistemov oskrbovalnih verig (izdelki, storitve, procesi, sistemi). Konceptualni model tako upošteva 16 parametrov za oceno naložbe in uporabnost za vsa podjetja, ne glede na njihovo specifiko ali področje poslovanja. Prav tako tudi podpira zamisel o temeljnem pomenu digitalnih kompetenc za neprekinjeno delovanje sistemov oskrbovalnih verig.