Fakulteta za logistiko, Celje - Mariborska cesta 7       |     info.fl@um.si      |     03 428 53 00

Iskanje po straneh Fakultete za logistiko
EN

Novice

Izšla je nova številka revije Logistics, Supply Chain, Sustainability and Global Challenges

Izšla je posebna številka letnika 15 (2024) revije Logistics, Supply Chain, Sustainability and Global Challenges, ISSN 2784-7497, ki jo izdaja Fakulteta za logistiko Univerze v Mariboru. Daje vpogled v aktualne teme upravljanja logistike in oskrbovalnih verig, s poudarkom na trajnostnem razvoju in digitalizaciji. V tej številki so izpostavljene različne raziskave, ki se dotikajo ključnih izzivov in priložnosti na področju transporta, logistike in trajnostnega razvoja. Med izbranimi članki najdemo:

Prespektive oskrbovalnih verig za doseganje gospodarske rasti in okoljske trajnosti (avtorji Rebeka Kovačič Lukman, Kristijan Brglez in Maja Fošner) – uvodnik k posebni številki letnika 15, ki večinoma zajema prispevke z 18. konference Sustainable Development of Energy, Water and Environment Systems (SDEWES 2023).

Doseganje okoljske trajnosti s sprejetjem industrije 4.0: raziskovalna študija primera v industriji informacijske tehnologije (avtorji Mohamed El Merroun, Bartók Istvan Janos and Osama Alkhlaifat) – predstavljena je študija primera podjetja, ki deluje na trgu informacijske tehnologije, z namenom prikazati proces uvajanja in premagovanja izzivov digitalne preobrazbe.

VOSviewer analiza študij o izbiri programske opreme v logističnem sektorju (avtorji Bukra Doganer Duman, Mehmet Adak in Alican Güleç) – raziskava pregleda obstoječe študije s pomočjo podatkovne zbirke Scopus ter daje vpogled v odločitve o izbiri programske opreme.

Opredelitev trajnostne oskrbovalne verige za stavbe – rešitve toplotne izolacije zunanjega ovoja: predlog metodologije za preučevanje priložnosti na podlagi analize vsebin (avtorji Miriam Benedetti, Carlos Herce, Matteo Sforzini, Tiziana Susca in Claudia Toro) – predstavljena analiza italijanskega trga proizvajalcev rešitev za toplotno izolacijo ovoja stavbe, ki izpostavlja različne akterje v oskrbovalni verigi, glede na število, vrsto ter tržene izdelke in rešitve.

 

Perspektive v čebelarski vrednostni verigi: inovacije in razvoj v severni regiji Kolumbije (avtorji Jalelys L. Leones-Cerpa, Martha Cuenca Quicazán, Juan F. Restrepo, Katherine Velandia, Eduardo Sánchez-Tuirán in Karina A. Ojeda) – ugotovlja stanje čebelarstva v kolumbijski karibski regiji in področja, na katerih je treba sprejeti ukrepe za izboljšanje.

Dejavniki gospodarske rasti in okoljske trajnosti: panelni avtoregresivni porazdelitveni zamik za države EU (avtorji Ardita Bytyqi, Hyrije Abazi-Alili in Shenaj Hadzimustafa) – preučuje skupne dejavnike gospodarske rasti in okoljske trajnosti ter povezavo med ključnimi elementi.

Ta številka revije ponuja bogat nabor znanstvenih prispevkov, ki so relevantni za akademike, raziskovalce, politike in praktike ter zainteresirane deležnike za najnovejše trende in izzive v logistiki, transportu in trajnostnem razvoju.