Fakulteta za logistiko, Celje - Mariborska cesta 7       |     info.fl@um.si      |     03 428 53 00

Iskanje po straneh Fakultete za logistiko
EN

Novice

Imamo novega doktoranta: Bojan Milić uspešno zagovarjal doktorsko disertacijo

Naša fakulteta je 4. julija postala bogatejša za novega doktoranta. Bojan Milić je uspešno zagovarjal svojo doktorsko disertacijo z naslovom Agentska javanska platforma za avtomatizacijo B2B e-poslovanja na osnovi Bayesovega modela vrednotenja QoS.

Disertacijo je pripravil pod mentorstvom izr. prof. dr. Romana Gumzeja in somentorstvom red. prof. dr. Bojana Rosija. Pred zagovorom je bila doktorska disertacija na vpogled v tajništvu fakultete.

Povzetek doktorske disertacije

Doktorska disertacija z naslovom Agentska Javanska platforma za avtomatizacijo B2B e-poslovanja na osnovi Bayesovega modela vrednotenja QoS se osredotoča na vpliv kakovosti storitve na upravljanje oskrbovalnih verig. Glavno vrednotenje kakovosti storitve v raziskavi predstavlja analitični Bayesov model vrednotenja kazalnikov kakovosti storitve, ki služi kot osnova za upravljanje kakovosti v oskrbovalnih verigah.

Jedro platforme predstavlja agentska javanska platforma, zasnovana za podporo B2B e-poslovanju. Programski agenti omogočajo avtomatizacijo e-poslovanja na osnovi ustreznih modelov obnašanja, komunikacijskih protokolov med agenti in podporne baze znanja. Platforma vključuje decentralizirano e-tržnico s storitvijo rumenih strani in porazdeljeno komunikacijsko strategijo za vzpostavljanje povezav med prostorsko in časovno razpršenimi entitetami.

Agentska platforma e-tržnice je razvita v programskem jeziku Java na podlagi programskega ogrodja JADE in deluje kot avtonomen sistem za B2B e-poslovanje. Sistem podpira odločanje na osnovi kakovosti storitve pri izvajanju operacij v oskrbovalni verigi. Delovanje sistema je preverjeno sintetično skozi tipske scenarije upravljanja oskrbovalne verige ter analitično s statistično analizo rezultatov na osnovi naključno generiranih vzorcev vhodnih podatkov.

Rezultati verifikacije in validacije e-tržnice kažejo, da delovanje platforme ustreza definiciji upravljanja oskrbovalnih verig in da so rezultati skladni z Bayesovim modelom vrednotenja kakovosti storitve. Analiza izvedenih eksperimentov je pokazala, da ima razvita B2B platforma pozitiven vpliv na kakovost storitve v oskrbovalnih verigah, saj omogoča bolj informirano odločanje in popolnoma sinhron informacijski tok.

Iskrene čestitke Bojanu Miliću za izjemen dosežek!