Arhiv

Na študijskem obisku v Sibiriji

1

V decembru 2018 je doc. dr. Klemen Prah obiskal univerzo Reshetnev Siberian State University of Science and Technology v sibirskem mestu Krasnojarsk. Na inštitutu »Institute of Engineering and Economis«, na oddelku za logistiko, je izvedel predavanja pri študijskem predmetu »Geographic information systems and transportation network analysis in logistics« v obsegu 20 ur. Študijskega predmeta so se udeležili študenti 3. in 4. letnika univerzitetnega programa, 1. letnika magistrskega programa ter študenti mednarodnega programa. Prav tako so se izobraževanja udeležili profesorji oddelka za logistiko in oddelka za ekonomijo.

Dr. Prah je v okviru oddelka za logistiko sodeloval tudi pri diskusijah in študijskih obiskih na temo posodobitve transportnih in logističnih storitev ter infrastrukture v Krasnojarsku.

Univerza, ki sodeluje z več kot 50 tujimi univerzami, slovi po razvoju visoko napredne vesoljske tehnologije. Ime je dobila po znanstveniku s področja razvoja raketnih sistemov in komunikacijskih satelitov Reshetnevu. Danes naš pogled pritegne raketa tipa Kozmos, ki stoji pred stavbo univerze. Raketo Kozmos so razvili na omenjeni univerzi in se uporablja za transport manjših satelitov v vesolje.

V okviru univerze deluje sodoben in vsebinsko bogat muzej vesoljske tehnologije, v katerem pritegnejo pozornost najrazličnejše rakete (vojaške, transportne…), raketni motorji, sateliti (televizijski, navigacijski) itd. V spominski sobi je predstavljen razvoj vesoljskih programov Vostok, Sojuz, mednarodne vesoljske postaje itd. Sobo krasijo stenske fotografije tistih ruskih kozmonavtov, ki so vsaj enkrat obiskali muzej. Med njimi lahko prepoznamo na primer Saša Lazutkina, ki je skupaj z ameriškim astronomom slovenskega rodu Jerryem Linengerjem preživel pet mesecev na vesoljski postaji Mir.

Mesto Krasnojarsk ima okrog milijon prebivalcev in ga mogočna reka Jenisej, ki ne zamrzne niti pri temperaturi zraka -30°C, deli na dva dela. Regija Krasnojarsk sega na severu vse do Severnega ledenega morja. Mesto Krasnojarsk zaznamujejo »sibirske zime« s kratkimi dnevi, poletja pa so vroča s temperaturami do 30°C. Mesto se sooča z onesnaženim zrakom, h kateremu največ prispevajo kotlinska lega, bližnja tovarna aluminija ter naraščajoč avtomobilski promet. Osrednji del mesta se vsak dan spopada s hudimi prometnimi zastoji, zaradi česar vožnja skozi mesto vzame veliko časa. Mestni avtobusi in tramvaji sicer obratujejo, vendar je masa osebnih avtomobilov prevelika. Zaradi ostre zime in drugih dejavnikov v mestu ni videti razvite kolesarske infrastrukture. Kljub vsemu pa mesto živi ob več univerzah, športnih centrih, kulturnih ustanovah (muzeji, operna hiša, gledališča…), najsodobnejših nakupovalnih centrih itd. Mesto obdaja čudovita narava doline reke Jenisej ter hribov, gora in sibirskih gozdov. V marcu 2019 bodo oči z vsega sveta usmerjene v Krasnojarsk, saj bo tam prizorišče zimske Univerzijade, na katero se domačini intenzivno pripravljajo.

Ostale novice