Citatni indeksi, faktorji vpliva etc.

Poročilo o citiranosti revij, Journal Citation Reports (JCR) vsako leto izda Inštitut za znanstveno informiranje korporacije Thomson Reuters, ZDA (v nadaljevanju ISI) za revije, vključene v bazo ISI. JCR je seznam, v katerem se revije razvrščajo po predmetnih skupinah in zlasti glede na višino faktorja vpliva (impact factorja, skrajšano IF), ki je izračunan za preteklo leto.

Faktor vpliva je merilo pogostosti citiranja povprečnega članka posamezne revije v posameznem letu. Natančneje, to je kvantitativno orodje za rangiranje, evalvacijo, kategorizacijo in primerjavo posameznih revij. Določen je le za pomembnejše svetovne serijske publikacije s področja znanosti in tehnike, pri čemer je beleženje citiranosti omejeno na izvirne znanstvene članke, pregledne znanstvene članke in strokovne članke. Drugi deli revij kot so uvodniki, poročila, recenzije itd. na določanje IF ne vplivajo.

Za slovenske uporabnike je zbirka podatkov Journal Citation Reports (JCR) s faktorji vpliva revij za posamezna leta dostopna preko spletne strani COBISS/OPAC, med drugimi informacijski viri. Prav tako lahko najdemo podatke o faktorjih vpliva za posamezno revijo preko baze COBISS/OPAC. Potem ko v iskalnem okencu vpišemo naslov revije, se nam kot rezultat iskanja pojavi okno z opisom bibliografskih podatkov revije in v njegovem spodnjem levem kotu link Faktor vpliva. S klikom na link se bibliografski opis revije dopolni s kronološko urejenim seznamom s faktorji vpliva za posamezna leta iz izdaje Journal Citation Reports – Science Edition (JCR SE) ali Journal Citation Reports – Social Science Edition (JCR SSE) in prikazom uvrstitve revije v izdaji JCR SE oziroma JCR SSE.

V okviru Journal Citation Reports (JCR) obstajajo torej indeksi (kazala) Science Citation Index (SCI), Social Sciences Citation Index (SSCI), Arts & Humanities Citation Index (A&HSCI) in končno tudi Book Citation Index (BCI).

Faktor vpliva (IF) za posamezno revijo R v posameznem letu L lahko izračunamo po naslednji formuli:

IF (RL)= X1 + X2 / Y1 + Y2

IF (RL) = dejavnik vpliva za revijo R v letu L

X1 = število citatov, ki so jih Y1 prejeli v letu L

X2 = število citatov, ki so jih Y2 prejeli v letu L

Y1 = število enot objavljenih v reviji R v letu L-1

Y2 = število enot objavljenih v reviji R v letu L-2

Alternative

Meritve citiranosti revij najdemo tudi v nekaterih drugih podatkovnih zbirkah, vendar je v akademski skupnosti zgornja najbolj uveljavljena. Še več, postala je merilo znanstvene uspešnosti. Alternative Journal Citation Reports (JCR) predstavljajo SCImagoj Journal & Country Rank (SJR) podatkovne baze Scopus (ELSEVIER), Periodicals Index Online (ProQuest) in Index Copernicus (IC). Primerjavo med vplivnostjo in ceno revije med drugim ponuja Eigen Factor: Ranking and mapping scientific knowledge; razen tega poznamo Google Učenjak idr.

Koristne povezave

Vrednotenje objav

Seznam mednarodnih indeksiranih podatkovnih zbirk, ki pridejo v poštev za habilitacijo na FL

Mednarodne bibliografske baze podatkov, ki se upoštevajo pri kategorizaciji znanstvenih publikacij (IZUM)

Slovenske revije v mednarodih bazah podatkov iz seznama ARRS

Slovenske revije, ki niso vključene v mednarodne bibliografske baze podatkov, se pa upoštevajo pri kategorizaciji znanstvenih publikacij (IZUM)

Izpisi bibliografij

Osebne bibliografije COBISS

Izdelava neposredne povezave COBISS

Informacije

SICRIS (Informacijski sistem o raziskovalni dejavnosti v Sloveniji)

ARRS (Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS)

OSIC (Osrednji specializirani informacijski centri)

Navodila za delo OSIC-ev

Drugo

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov