Predavanje: “Nadzor in zasebnost v informacijski družbi”

10. Dec ob 17.00
Vir: "IT Security" - Coreplus
Univerza v Mariboru Fakulteta za logistiko, Mariborska cesta 7, 3000 Celje

Vljudno vabljeni na predavanje dr. Mateja Kovačiča, ki bo v torek, 10. decembra 2013, ob 17. uri v predavalnici P 101 (1. nadstropje).

Dr. Kovačič je med drugim avtor knjige “Nadzor in zasebnost v informacijski družbi”, v kateri je “obravnavan problem zasebnosti in nadzora na internetu ter vpliva tehnologije na spreminjanje meje med javnim in zasebnim. Na začetku se delo ukvarja z vprašanjem, kdaj je zasebnost sploh nastala kot družbena kategorija in kako se je spreminjala skozi zgodovino. V nadaljevanju je obravnavana problematika nadzorovanja s pomočjo teorij Benthama, Foucaulta ter Deleuzeja. V nadaljevanju se delo ukvarja s pravico do zasebnosti, pri čemer primerjalno obravnava razvoj in obseg pravice do zasebnosti v ZDA in v Evropi.
V četrtem delu je obravnavan razvoj kriptografije kot tehnologije za zaščito zasebnosti. Podana je tudi kratka zgodovina kriptografije (predvsem javno dostopne) ter nastanek gibanja za elektronsko zasebnost. V zadnjem delu je obravnavan problem zasebnosti na internetu, ki vsebuje številne konkretne primere, ki zadevajo informacijsko, komunikacijsko ter prostorsko zasebnost na internetu.”

O predavanju je avtor povedal:

“Razkritja žvižgača Edwarda Snowdena so razkrila, da obveščevalne službe na mesec sledijo 70 milijonov telefonskih klicev v Franciji, 60 milijonov telefonskih pogovorov v Španiji, s programom CO-TRAVELLER pa sledijo lokaciji mobilnih naprav več sto milijonom uporabnikov po vsem svetu. Sodobni nadzor komunikacij je postal neopazen, z digitalizacijo komunikacij namreč “škrtanja” v telefonskih slušalkah ni več.

Na predavanju bo predstavljeno kako poteka tovrsten nadzor in katere so ranljivosti mobilne in IP telefonije. Predstavljena bo tudi problematika zanesljivosti prometnih podatkov, na katerih pogosto temeljijo dokazi v kazenskem postopku. Po drugi strani pa je razvoj tehnologije omogočil uporabo šifriranja in celo anonimizacije mobilnih komunikacij. Vse to pa nima posledic samo za zasebnost uporabnikov telefonije, pač pa tudi za kazensko pravo.

Na predavanju se bomo tako poleg konkretnih primerov in prikazov nadzora komunikacij dotaknili tudi nekaterih premislekov o razmerju med pravom in tehnologijo ter zlasti z varnostjo informacijskih sistemov, ki jih uporabljamo v vsakdanjem življenju.”

 

Vir fotografije:  “IT Security – Coreplus”