Tudi letos… Le malce kasneje, od 23. do 29. septembra 2018.

Pridružite se nam na tradicionalni 6. mednarodni poletni šoli. Letos bosta dva predmeta namenjena skupni temi Pametna mesta in skupnosti: mobilnost, transport in logistika.

V okviru prvega predmeta se bomo seznanili s tematiko blockchaina. »Blockchain« je prihodnost »Supply Chain«-a, saj je je tovrstna tehnologija idealna za vodenje evidenc, prenose finančnih sredstev ali pri upravljanju dobavne verige. V strokovnem svetu pravimo, da s to tehnologijo zagotavljamo popolno celovitost informacij, če je celovitost kršena, pa to zagotovo vemo in je ni mogoče prikriti. Morda je pri tem potrebno poudariti, da pristop pri tej tehnologiji spominja na pristop odprtokodnih skupnosti v IT svetu. Zato ni naključje, da tudi IBM pri svojih rešitvah uporablja odprtokodne rešitve za veriženje blokov, kar bodo predstavili njihovi strokovnjaki na primeru v drugem delu predmeta izbrane dobavne verige.

V okviru drugega pa s Pametnimi segmenti za urbani javni transport. Ocenjuje se namreč, da bo leta 2050 skoraj 70% svetovne populacije živelo v mestih. Do takrat se bodo mesta po svetu zaradi široko razširjene urbanizacije, klimatskih sprememb, energetske krize, onesnaženja zraka, prometnih zastojev in ekonomskih pritiskov soočala z vse večjimi in kompleksnejšimi izzivi.
Strategija pametnega mesta zahteva uporabo posebnih inštrumentov, ki so potrebni za učinkovitost strategije iz upravljavskega vidika ter vidika uporabnosti in praktičnosti za uporabnike. Najprej je prebivalce mesta potrebno razporediti po segmentih ter ugotoviti potrebe posameznih segmentov. To je še posebej pomembno v velikih mestih, ki so z izjemo storitvenih in administrativnih funkcij, trgovska, kulturna, znanstvena in turistična središča.

Kot primer bomo obravnavali Varšavo, ki je glavno mesto Poljske, največje poljsko mesto, ki zajema vse štiri funkcije. Pri predavanjih bodo študentje spoznali, kaj so pametni segmenti, kako jih delimo in kakšne so njihove glavne potrebe.

Pridruži se nam.

Več informacij na: fl.um.si/summer-school2018/.